Avedis Divin

Zilele trecute am avut placerea sa primim vizita venerabilul nostru prieten, cafegiul Gheorghe Florescu care ne-a incantat, ca de fiecare data, cu povesti despre cafea si ne-a lansat o invitatie la un eveniment ce va avea loc in curand la magazinul domniei sale din Piata Rosetti:– Pe data de 25 martie, odata cu sarbatoarea de Buna Vestire, care in limba armeana se numeste Avedis, am decis sa lansez pe piata un nou brand al cafelei Florescu care se va numi Avedis Divin. Este un demers pe care il fac in memoria mentorului meu domnul Carabelaian al carui prenume Avedis este serbat in aceasta zi. Povestea acestei cafele are o istorie veche care incepe de pe vremea cand lucram cu domnul Avedis, dansul mi-a spus intr-o zi “…o cafea fenomenala, divina se face dintr-un amestec din urmatoarele trei tipuri de cafea…”, ma veti ierta sper ca nu am sa dezvalui numele acestora pentru ca e ceva ce tine de secretele meseriei mele de cafegiu. Mult timp m-am gandit la aceasta cafea pana cand intr-o seara, domnul Carabelaian mi-a aparut intr-un vis si mi-a spus „Gheorghita, sa faci cafeaua care ti-ai pus in cap s-o faci !”, a fost probabil o chestiune legata de subconstientul meu si de dorinta mea de a face acest fel de cafea. Cele trei cafelele care intra in componenta acestui melanj sunt toate cafele de altitudine, adica sunt cultivate in zone de mare altitudine unde combinatia intre clima, sol si precipitatii dau nastere la niste soiuri de cafea cu calitati unice, sunt cafele rare, din topul primelor cafele din lume. Pot sa spun cu mana pe inima ca in acest moment acest melanj de cafea ce se va reuni sub numele de Avedis Divin, nu se bea in nicio tara din Europa. Pretul acestei cafele va fi de 370 RON/kg deci, 3,7 RON o ceasca cu cafea.

Recent am fost sa vizitez Viena si am testat si cafeaua ce se gasteste acolo, e calitate buna dar, nu exista segmentul cafelelor de lux, se merge pe cantitate si pe pret mic. Asta se intampla si in Bucuresti in perioada interbelica, unii cafegii se concentrau pe cafea mai ieftina pentru a putea sa vanda cantitati mari. Domnul Carabelaian nu a facut niciodata asa ceva, dansul a mers numai pe cafele de lux deoarece avea o clientela de elita, foarte selecta, comanda sorturi foarte scumpe si rare, ii placea sa aiba numai marfa de mare calitate, avea cafele pe care nici eu nu le am acum. Dupa razboi nu s-au mai gasit cafele de lux, cafele rare pentru ca unicul importator era statul si de comert se ocupau persoane fara experienta, alesi pentru ca aveau “origine sanatoasa”, se mergea pe principiul “marfa ieftina pe bani putini”.

Prin anii `50, autoritatile vremii au vrut sa faca un magazin de cafea. Domnul Avedis trecuse deja prin incercari grele, am scris pe larg despre asta in cartea mea, fusese arestat pentru ca era negustor si avea avere, pentru ca detinea aur etc., facuse si 2-3 ani de inchisoare, fusese primis si la Canal (n.a. in acele vremuri majoritatea detinutilor erau trimisi la munca fortata la Canalul Dunare – Marea Neagra) … se intorsese si avea magazin de cafea pe Calea Victoriei nr.32-35, langa Teatrul Constantin Tanase. Intr-o zi in fata magazinului opreste o masina neagra din care coboara doi barbati imbracati in negru si ii cer sa-i insoteasca. Domnul Avedis era sigur ca il vor trimite iar la Canal dar, spre surprinderea sa, s-a trezit in biroul ministrului pentru comert interior, Stefan Voitec cel care a unit in 1948 Partidul Social Democrat cu PCR, formand Partidul Muncitoresc Roman. Acesta i-ar fi spus:

Domnule Carabelaian, am fost informat ca sunteti un mare specialist in domeniul cafelei, sunteti foarte cunoscut si avem nevoie de ajutorul dumneavoastra, dorim sa facem un magazin de cafea ca in Occident.”

Domnul Carabelaian i-a raspuns:
Domnule ministru, ca sa facem un magazin ca in Occident, avem nevoie de materie prima buna. Eu am utilaje, ma pricep sa prajesc cafea dar, trebuie sa am ce sa prajesc.”  Si, se apuca sa-i insire o lista cu cafele rare, scumpe de care ar fi avut nevoie pentru acest proiect. In acel moment, Voitec s-a schimbat la fata si i-a spus ca nu sunt dispusi sa investeasca atatia bani si…magazinul respectiv nu s-a mai facut.

Ca tot vorbim de cafele scumpe, cand am fost in Canada am avut ocazia sa degust o cafea foarte rara, foarte scumpa, cafea Sfanta Elena, o cafea fabuloasa. Pentru cititorii Ararat vreau sa dau cateva detalii despre aceasta superba cafea:

Insula Sfanta Elena, este o mica insula vulcanica apartinand Marii Britanii, pozitionata la sudul Oceanului Atlantic, fiind mai cunoscuta ca locul unde a fost exilat Napoleon Bonaparte, fiind considerata in prezent cea mai izolata insula si locul cel mai putin poluat din lume.

Cultura cafelei pe aceasta insula incepe in anul 1733 cand Francis Dickinson – “Comisar de Afaceri al Natiunii Engleze la Mocha”(portul la Marea Rosie, Al Mocha din Yemen), in slujba Companiei Indiilor de Est si foarte experimentat in comertul cu cafea din Arabia, este insarcinat cu achizitionarea de seminte de cafea ce urmau a fi plantate sub protectorat britanic pe insula Sf. Elena din Atlanticul de Sud. Acesta achizitioneaza 660 de baloti cu seminte de cafea din micul orasel Bayt al-Faquit, situat la 90 de mile nord de Al Mocha cel mai important punct in comertul cu cafea din acele vremuri.

In scurt timp, vaporul Hughton al Companiei Indiilor de Est, condus de capitanul Philips, aduce in 10 februarie 1733 pe Sf. Elena transportul care va schimba istoria acestei insule. Pretioasa incarcatura consta in boabe de cafea din soiul “Bourbon cu varf verde”, o varietate foarte speciala de cafea Arabica. Ulterior, acest soi a fost interzis a se mai cultiva in alte tari, cultivarea sa limitandu-se la aceasta insula. In perioada cat Napoleon a fost exilat (1815) pe aceasta insula si cativa ani dupa moartea sa, cafeaua provenind de aici s-a bucurat de o oarecare de popularitate. Se spune ca Napoleon isi petrecea uneori timpul ajutand la munca pe plantatia de cafea si plantase chiar cateva plante de cafea in curtea sa iar, la un moment dat ar fi afirmat ca “Singurul lucru bun despre Sf. Elena este cafeaua !” .

Urmeaza peste un secol de decadere in care aceasta cafea nu mai este cunoscuta, plantatiile de cafea au fost neglijate, pana cand un englez vizionar pe nume David R.Henry, decide in anul 1990 sa readuca la viata plantele de cafea care supravietuisera timpului si sa reinvie productia de cafea pe insula. Datorita faptului ca plantatiile fusesera neglijate aproape o suta de ani, totul se transformase intr-o jungla, fiind necesara o munca infernala de indepartarea plantelor tropicale care sufocasera vechile plantatii, de revigorarea batranelor plante de cafea si de stabilizare a solului predispus la eroziune. Henry a cercetat jungla formata de-a lungul anilor in locul unde in trecut era plantat cafea si a descoperit palcuri de plante de cafea salbaticite, unele dintre aceste batrane plante ajunsesera o inaltime de pana la 10-12 metri. Au fost analizate arhivele contabile gasite pe insula si s-au gasit informatii despre soiurile de cafea cultivate in urma cu peste 250 de ani. Astfel, cu toate aceste eforturi, el a reusit incet, incet sa readuca plantatia la splendoarea din vremea de glorie a coloniilor.

Astazi, plantele de cafea Bourbon existente pe insula au ca sursa comuna de provenieta plantele originale din soiul “Bourbon cu varf verde”  adus pe Sf. Elena in urma cu 269 de ani. Plantele de cafea sunt cultivate aici la umbra arborilor tropicali care au rolul de a le feri de vanturile puternice, solul insulei este vulcanic, bogat in minerale, fertilizarea se face doar natural iar, boabele de cafea sunt procesate cu apa pura ce izvoraste din munti. Cu toate aceste avantaje, productia de cafea Sf. Elena este mica doarece terenul pe care se poate cultiva este putin si in mare parte instabil, pe insula fiind dese alunecari de teren. In ciuda tuturor dificultatilor, David R. Henry a reusit sa produca un soi superior de cafea, boabele fiind culease dupa reguli stricte potrivit carora se culeg manual cu mare atentie doar cele perfect mature, de culoarea ciresei coapte, operatiune care se efectueaza saptamanal, transformand soiul de cafea Sfanta Elena intr-un soi unic in lume din punct de vedere al controlului calitatii, incomparabil cu plantatiile intensive din alte tari. Rezultatul acestor eforturi este o cafea unica, fabuloasa, cu un gust echilibrat, cu un superb buchet cu nuante de florale si citrice, cu usor contrast intre lamaie, ciocolata si caramel, fiind una dintre cele mai rare si, implicit, cele mai scumpe cafele din lume.

Acest sort de cafea nu se poate cumpara usor, achizitionarea se face doar cu aprobare… ganditi-va cate magazine de delicatese sunt in lume, la Paris, Milano, Londra etc, cate hoteluri de lux… toti vor sa aiba aceasta cafea.  Eu am comandat in acest an 200 kg si am primit aprobare pentru 160 kg, cei opt saci de 20 kg sunt acum in drum spre Romania si vor fi aici de sarbatorarea sfintilor Constantin si Elena cand veti putea si savura aceasta cafea si aici in tara. Poate a contat si cartea pe care am scris-o (Confesiunile unui cafegiu) si, poate imaginea pe care o au oamenii despre mine si despre ceea ce fac. Pe la pravalia mea trec si multi clienti straini turisti, oameni de afaceri, ambasadori etc. poate ei au vorbit depre mine in tarile lor pentru ca in strainatate nu prea exista acest segment al cafelelor de lux. La pravalia mea, cafeaua Sf. Elena va costa 900 RON/kg adica, 9 RON o cesca cu una dintre cele mai bune cafea din lume, eu cred ca este un pret convenabil pentru aceasta calitate.

Voi mai aduce un soi foarte deosebit, Peaberry, o cafea foarte deosebita mai ales prin forma sa, fiind o boaba de cafea cu forma ovala. Acest tip de boabe sunt considerate de catre botanisiti o anomalie a naturii si pot aparea la multe soiuri de cafea. Cafeaua Peaberry este foarte rara, maxim 5% dintr-o cultura normala de cafea se poate incadra in aceasta categorie asa ca, producatorii de cafea le sorteaza si le vand separat la preturi ridicate. Boabele sunt mai mici decat cele obisnuite, aroma acestor boabe este superioara, mai puternica, mai placuta, diferita de boabele din aceeasi cultura.

Cafegii cauta foarte mult acest tip de boabe care datorita formei lor ovale care permit o prajire foarte uniforma fara riscul de a se arde.

 

Vechii cafegii armenii numeau acest tip de cafea Rolle, se vorbea despre ea dar, se gaseau greu. Domnul Carabelaian mi-a povestit prima data despre aceste cafele, am si prajit impreuna un Role, originar din India. Imi amintesc ca mi-a spus “ Gheorghita asta e o cafea foarte deosebita, daca ai vreodata ocazia, sa cumperi cat de multa ca nu te pacalesti… !” In scurt timp veti putea savura la pravalia mea si acest soi de cafea.

Revenind la cafeaua Avedis Divin pe care o voi lansa, revin cu invitatia pentru luni 25 martie, astept toti armenii sa ma viziteze pentru a savura aroma acestei minunate cafele care poarta un nume sfant armenesc.

 Paul Agopian

22.03.2013

IMG_5999 sorturi_cafea IMG_5985

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.