Vartan Lazarovici

…bunicul si bunica din partea tatei, pe numele lor Lazarovici Vartan si Lazarovici Matilda (pe numele de fata Vartan) au deschis in comuna Vidra din fostul judet Putna (azi Vrancea) un magazin cu profil divers, mai putin alimentar, in special panzeturi, materiale necesare in gospodarie, etc. Anul deschiderii a fost 1912, iar magazinul functiona intr-o casa inchiriata in apropierea centrului comunei. In timpul primului razboi mondial bunicul a fost pe front , iar bunica impreuna cu tatal meu au plecat din Vidra din cauza bombardamentelor germane. Obuzele germane erau trase de pe Magura Odobestiului si au distrus practic cladirile comunei, inclusiv magazinul.Bunicii provin din familiile de armeni stabilite in Moldova pe timpul lui Alexandru cel Bun. Intai au fost la Botosani, apoi s-au deplasat la Focsani si de aici la Panciu unde strabunicul se ocupa cu cultura vitei de vie.

Au redeschis magazinul in 1920 si s-au ocupat cu comertul pana prin anii 1954 cand au fost declarati chiaburi si evacuati din casa lor stil vagon care avea la strada magazinul. De treburile magazinului se ocupa bunica, iar de aprovizionare bunicul. Magazinul era pe strada principala a comunei, in plin centru. Dupa cativa ani au revenit in casa lor, dar magazinul nu li s-a restituit si, in el a fost deschis un atelier mestesugaresc.
Nu stiu ce profit avea comertul practicat de bunici, dar este clar ca era un profit apreciabil care le-a permis sa intretina la Bucuresti pe cei trei fii pana la terminarea studiilor universitare (toti au urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Economice). Cred ca magazinul a fost unul din putinele magazine satesti deschise de armeni.

In prima fotografie este Lazarovici Vartan, iar in a doua de la stanga la dreapta sunt Lazarovici Matilda,Lazarovici Stefan (primul nascut) cu mine in brate(Lazarovici Gabriel-Antonie) si Lazarovici Vartan. In spate se vede cladirea in care era magazinul.

– povestit de Lazarovici Gabriel-Antonie – nepotul celor doi.
GABY 8 022

GABY 16 025

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.